Cone Development

A szinonima egy rokonértelmű szó, ami hasonló jelentéssel bír, mint az eredeti szó. A “fut” szónak például a “szalad” a hasonló jelentésű párja. Egy szónak nem csak egy szinonimája lehet, hanem akár több tucat is.

És hogy mindez mire jó nekünk? Az első és talán a legfontosabb, hogy a rokonértelmű szavak segítségével változatosabban tudunk írni. Gyakori “hiba” a szóismétlés, ami ellen ebben a cikkben mi is erősen küzdünk, hiszen próbáljuk elkerülni, hogy a lehető legkevesebbszer kelljen leírnunk a “szinonima” (hopp még egy) szót. Éppen ezért helyettesítjük a “rokonértelmű” és a “hasonló” kifejezésekkel.

A szóismétlés elkerülését már iskolás korunktól tanuljuk, ami nem véletlen. Irományaink minősége bizony függ az ismétlések számától.

Azzal, hogy figyelünk erre a jelenségre, nem csupán javítunk a stílusunkon, hanem a túlmagyarázást is elkerülhetjük. Amennyiben észrevesszük, hogy egy szót túl gyakran használunk, ott kezdjünk gyanakodni és próbáljuk meg átdolgozni a mondat szerkezeteket.

És hogy mindez hogyan javítható?

Gyakorlással! Gyakoroljunk és figyeljünk tudatosan hibáinkra. Persze nem árt, ha van a közelben egy szinonimaszótár is, ha keresnünk kell. Ezekből számos fizikai, könyv formátumú darabot is beszerezhetünk, vagy akár választhatunk egy webes verziót, mint amit mi készítettünk. Írás során jó ha ezek az eszközök mindig elérhető közelségben vannak.

A szinonima használattal kapcsolatban annyi mindenesetre biztos, hogy ha hatékonyabban és a kreatívabban szeretnénk írni nekünk is figyelnünk kell ezekre az összefüggésekre.

Hogyan írjunk hatékony online tartalmat?