Jól írni fontos. Az még fontosabb, hogy ennek a készségnek az értékét és erejét felismerjük és fejlesszük. Nézzünk néhány indokot, hogy miért előnyös, ha valaki “jól forgatja a tollat”.

Az írás több mint a betűket egymás után rendezni, ez egy komplex folyamat, ami végigkísér az életünk során. Az írás nem más, mint a gondolataink következetes megfogalmazása. Gyakorlatilag minden területen szükséges és hasznos.

Az írás kell a karrierhez

Jason Fried és David Heinemeier Hansson REWORK című könyvében egy külön szakaszt szentelt az írás fontosságának. A könyvben szó esik arról is, hogy a Basecampnél, amikor állást hirdetnek, külön szempontként kezelik ha valaki jól ír. Nem csak helyesen, hanem választékosan, érthetően és könnyen is. Többször is kiemelik, hogy mennyire sokrétűen használható ez a készség.

Az említett két úriember olyat hozott létre, amit csak kevesen. Miközben felépítettek egy kis energiával fenntartható, több millió felhasználót kiszolgáló rendszert a gondolkodásukat is továbbadták. Épp ezért az REWORK című könyvet mindenkinek ajánljuk!

Az írás egy kreatív folyamat

Valóban, az írás mint egy kreatív folyamat nagyon értékes és hasznos. Gyakorlatilag az élet minden területén kamatoztatni tudjuk. Legyen szó egy hivatalos kérvényről, egy önéletrajzról vagy egy hétköznapi e-mail megírásáról. Az igényesen komponált tartalom minden esetben előnyt jelent.

Ismerjük fel, hogy az a saját korlátunk, ha csak nézzük a klaviatúrát miközben egy szimpla munkahelyi e-mailre kell válaszolnunk. Ebben az esetben fejlesztenünk kell a készségeinket, ami általában azt jelenti, hogy gyakorolnunk kell a fogalmazást.

Mindenki saját stílussal rendelkezik és mindenki hibázik. Ne aggódj amiatt, hogy nem lesz tökéletes. Rengeteg eszköz létezik, ami segít neked automatikusan a hibakeresésben, használd őket! Ha például változatosabban akarsz írni, akkor szükséged van egy szinonimaszótárra.

Mint minden tanulás, úgy ez sem ér véget

Fontos, hogy folyamatosan fejlesszük az írás készségünket. Olvassunk – lehetőleg minél több témában – és írjunk minél többet! A fejlődés nem csak a munka világában érvényesülhet, az élet több területén is egy hosszú távú és megtérülő befektetés lehet.

Ne feledd ha nem egy komoly tudományos folyóiratba készítesz egy kritikus szakmai cikket, akkor azon nem kell fennakadnod, hogy hogyan írod a YouTube-ot (ezt magyarul gyakran látod Youtube-ként leírva, hiába márkanév).

Posted on