Cone Development

Kritizálni könnyű, tartja a mondás. De valóban az? Valóban könnyű jó kritikát adni? Jó kritika alatt nem azokra a hirtelen felindulásból elkövetett szösszenetekre gondolunk, amit egy-egy hozzászólás formájában adunk lényegében ismeretlenül.

A kritika az életünk része. Számtalanszor kapjuk és adjuk, mivel gyakran alkotunk véleményt, vagy kérik ki a véleményünket. A megfelelő bírálat nehéz és körültekintést igényel. Elengedhetetlen, hogy jól átgondoljuk a megnyilvánulásunkat, hiszen azokat emberek kapják. Bármit kritizálhatunk, legyen az valakinek a munkája, egy film, vagy egy könyv.

A jó kritika összetett és nem csak a negatív dolgokra fókuszál, hanem a pozitívumokra is. Alázat szükséges hozzá, hiszen még ha szakértők vagyunk egy területen, akkor sem tudunk mindent.

Nem csak a hagyományos értelemben vett kritikák léteznek, mint az étterem, könyv és egyebek. Ma az interneten már bármivel kapcsolatban elmondhatjuk azt, amit gondolunk.

De hogyan adjunk jó bírálatot? Mint mindent úgy ezt is gyakorolnunk kell, azonban pár tippel már biztosan előbbre lehetünk. Nézzük!

Tegyük félre az elfogultságunkat

Ez trükkös lehet, azonban kiemelten fontos, hogy lehetőleg objektíven szemléljünk egy adott témát. Nyilván a kritikánkba mindenképpen belekerülnek majd a személyes érzelmeink, de ettől még ügyelnünk kell azok háttérbe szorítására.

Mindig kiegyensúlyozott véleményt alkossunk

Kritikából adhatunk jót, rosszat, vagy ezek kombinációját. Kevés olyan dolog van az életben, ami csak jó, vagy rossz, ezt jó ha észben tartjuk. Az építő jellegű kritika nem rombol és nem is magasztal az egekig. Meglátja a jót és a rosszat is és őszintén elmondja azokat.

Ha már eltudunk vonatkoztatni az érzéseinktől előbbre vagyunk, mivel objektívebben látjuk a helyzetet. Próbáljuk az adott dologban megtalálni a jót és a rosszat egyaránt, valamint igyekezzünk, hogy ezek egyensúlyban legyenek.

Persze mindez nem azt jelenti, hogy ennek mindig így kell lennie. Ha valami rossz, akkor ne habozzunk elmondani azt sem.

Ne csak elmond, indokold is

Ha valamire zsigergől azt mondod, hogy az nem jó, vagy nem tetszik, az nem ér sokat. Aki ilyen kritikát kap az nem tud mit kezdeni ezzel az információval, hiszen te még csak meg sem tudtad fogalmazni, hogy mi nem stimmel számodra. Ha csak ennyit tudtál összeírni akkor értelemszerűen jobb, ha el sem küldöd.

Ne várjunk semmi világmegváltót a kritikánktól

A kritikánk csupán a véleményünk, ami önmagában értéktelen - persze, ha te vagy a fő döntéshozó egy adott helyzetben ez nem így van. Ha valamit véleményezünk az sokszor csak akkor ér bármit is, ha van mögötte már egy kritikus tömeg. Gondolj csak az IMDB értékelésekre.

Értesz ahhoz, amit kritizálsz?

Megfelelő kritikát csak olyan területen tudunk adni, aminek valamennyire a szakértői vagyunk. Ettől véleményünk még mindenről lehet, az más kérdés, hogy sokat önmagában - a már említett tömeg nélkül - ez nem ér. Ha valamihez hozzászólsz, akkor igyekezz, hogy egy kicsit te is beleásd magad abba a témába.

Legyél őszinte

Igaz ezt a végén említjük, de talán ez a legfontosabb. Ha valaki a véleményed kéri, akkor az őszinteséget is elvárja. Lehet valaki ezt nehezen fogadja, de neki másodszorra már nem kell megnyilvánulnod. Ne terelj, ne kerülgess, mond el amit gondolsz, de átgondoltan!

Így írj olyan blog bejegyzést, amit a felhasználók is el akarnak olvasni Így korrektúrázd az írásod, ha azt szeretnéd, hogy egyszerű és érthető legyen