Cone Development

Az írás a mindennapjaink része, hiszen manapság már gyakori a napi email váltás, egy-egy szöveges üzenet, vagy pedig egy hosszabb blog bejegyzés.

Éppen ezért nem mindegy, hogy a kezünkből kiadott szöveg milyen minőséget képvisel. Az igaz, hogy egy blog esetén sok hiba megengedett - igaz, a helyesírási tévedésekre ilyenkor is figyelnünk kell -, hiszen fontos a saját stílusunk, azonban egy üzleti email esetében már más a helyzet. Nagy hibát ejteni a főnökünk és mindenki más előtt nem előnyös, főleg úgy hogy rengeteg eszközzel ellenőrizhetjük írásunkat.

De nem csak eszközöket hívhatunk segítségül, ha korrektúráról van szó. Természetesen a legjobb megoldás, ha megkérünk valakit, hogy friss szemmel olvassa át az irományunkat, de ez nem mindig járható. A legegyszerűbb megoldás, ha saját magunk végezzük el mindezt. A dolog nehézsége, hogy a saját szövegünkbe nehezebb hibát találni.

Hogy a legtöbbet hozhassuk ki saját magunkból és szövegeinkből nézzük, hogy hogyan tudod te is egyszerűbben átnézni a saját tartalmadat.

Tarts szünetet mielőtt újra átolvasod

Ahogy már említettük, más írását könnyebb átnézni, mint a sajátodat. A friss szem sokat segít a folyamatban. Ha nagyobb hatékonyságot akarsz elérni, akkor célszerű szünetet tartanod az átolvasások között. Amikor egy rövid emailt írsz a kollégádnak, akkor elég 1-2 perc megállás, azonban egy hosszabb iromány esetén akár egy óra is kellhet.

A kritikus szövegeknek hagyj egy kis időt és térj vissza hozzájuk később. Pár alkalom után észreveszed majd, hogy mennyivel könnyebb így megtalálni a hibákat.

Olvasd fel hangosan

A füleink tökéletes segítségnek bizonyulnak szöveg javításnál, mivel hangosan kimondva érzékelni fogjuk azt, ami nem helyes. Felolvasni egy szöveget pár percbe telik, de mégis rengeteg hibát találhatsz.

Olvasd alulról felfelé

Sokszor azért vétünk hibát, mert újraolvasáskor az agyunk már csak skimmeli - lényegében gyorsan, ugrálva dolgozza fel a szöveget - ezért könnyen lehet, hogy sokadszorra is kihagyjuk ugyanazt a hibát. És hogy mi erre a megoldás? Olvasd el a szöveget alulról kezdve - mondatról mondatra haladva -, felfelé. Ezzel a módszerrel biztos mérsékled agyunk ezen többnyire előnyös tulajdonságát.

Nyomtasd ki

Természetesen ezt nem kellene megcsinálnod minden esetben, főleg nem az emaileknél. De az biztos, hogy segíthet, hiszen egy teljesen más szemszögből látod majd az alkotásodat.

Figyelj a gyakori hibákra

Gyakori hibák minden nyelvben vannak. Ilyen lehet az idézőjelek helye, vesszők használata, igekötők írása. A lista végeláthatatlan, így itt most a további részletekbe nem is megyünk bele.

Használd a legegyszerűbb nyelvezetet

Ez alapvető kell hogy legyen a legtöbb esetben. Ha írsz, akkor kerüld a felesleges csavarokat, a sokszorosan összetett mondatokat. A bonyolult nyelvezet nem csak nehezebbé teszi az olvasónak az értelmezést, de a hibáknak is nagyobb utat nyit.

Hogyan írjunk megfelelő kritikát? Ezért és így érdemes blogolni