Cone Development

Az olvasási szokásaink weben erősen eltérnek a könyveknél tapasztaltakkal. Itt nehezebb megragadni egy-egy olvasó figyelmét, nem hogy rávenni, hogy egy egész bejegyzést elolvasson.

Ha sikerül olyan bejegyzést írnunk, amit a látogatóink szívesen olvasnak, akkor sikeresen tudjuk őket a visszatérő felhasználókká konvertálni. Az online tartalom alapvető célja a felhasználók megnyerése, amire aztán építhetünk.

De hogyan is lehetséges mindez? Az elkészült tartalomnak nem csak hasznosnak, de megfelelően olvashatónak is kell lennie. Az olvasható tartalom teszi a bejegyzésünket mindenki számára könnyen elérhetővé.

Elsődlegesen mindig a célközönségünknek kell írnunk. Ha egy iskolásoknak szóló tartalmon dolgozunk, akkor nekik is kell írnunk. Az ő nyelvezetükban, számukra érthetően. Ha szakmai tartalmat készítünk webfejlesztés témában, akkor is tudjuk ki a célközönségünk, írjunk nekik!

És hogy honnan tudjuk, hogy olvasható a tartalmunk? Ellenőrizzük valamilyen eszközzel. Ha WordPress-t használsz, akkor a Yoast SEO jó kiinduló alap lehet, azonban ez többnyire angol nyelvre jó. Ha magyarul szeretnéd ellenőrizni a szövegedet, akkor használhatod a mi elemzőnket is!

Végül nézzük, mi az amire figyelned kell, ha könnyebben érthető cikkeket akarsz előállítani!

Írj rövid mondatokat

Próbáljunk meg rövid mondatokat írni. Ezt sokszor könnyebb mondani, mint megtenni. Látod, ebben a cikkben is sok az összetett mondat. Magyar nyelvben ez annyira nem ritka.

Ha egy mondat 20-25 szónál többet tartalmaz, az bizony hosszúnak számít már.

Az idegen szavakat mellőzzük

Természetesen akad olyan szöveg, amiben nem tudjuk kikerülni az idegen szavakat. Ilyenkor annyit mindenképp tegyünk meg, hogy lábjegyzetben megmagyarázzuk őket. Ügyeljünk arra, hogy a nehezebben érthető szavakra keressünk egy könnyebben érthető szinonimát. Ha így teszünk, akkor a tartalmunk máris több ember számára érthető.

Figyeljünk a bekezdésekre

A rövid bekezdések a webes tartalom sajátjai. Míg az igaz, hogy a rövid bekezdés könnyebben olvasható, addig jó ha tudjuk, hogy tagoltá is teheti a szöveget. Egy átlagos bekezdésnek 7-8 mondatot kell tartalmaznia és a szövegnek logikailag össze kell tartoznia.

5 SEO tipp, hogy a tartalmad jobban szerepeljen a keresőkben Jól írni fontos és hasznos az élet minden területén